Bas Philipse: 'Genetica verandert razendsnel, ons voer gaat daarin mee'
'Beter samenwerken en informatie uitwisselen in de keten biedt kansen', stelt Bas Philipse. 'Genetica van varkens verandert razendsnel. Daar moeten wij met voeders maximaal op inspelen.' Dat zal hij als eindverantwoordelijke voor nutritie en innovatie bij Voergroep Zuid toelichten tijdens het symposium 'Varkenshouderij op voorsprong' op dinsdag 4 februari in het Brabantse Gemert.
'We willen graag samen met andere toonaangevende bedrijven in de varkenssector wat extra's doen voor varkenshouders die zin hebben in de toekomst', licht Philipse toe als reden om samen een symposium te organiseren. 'Vooruitkijken naar de kansen die er zijn. Boeren en ook hun medewerkers bewust maken van de mogelijkheden van beter samenwerken in de keten en het benutten van beschikbare data.'
Over zijn inbreng die dag wil de voersamensteller en -vernieuwer een tipje van de sluier oplichten. 'Ik ga in ieder geval in op de kansen die beter samenwerken in de keten biedt', zegt Philipse. 'Denk hierbij aan hoe de nieuwste informatie over genetica voor ons een belangrijke leidraad is om voer te perfectioneren. Maar ook welke voerinnovaties wij hebben gedaan om de genetische capaciteit van varkens nog beter te benutten.'
Duurzaam
Persoonlijk vertelt Philipse de wereld graag dat varkensvlees heel duurzaam eten is. 'Dit in tegenstelling tot wat er in de media vaak wordt beweerd', stelt hij. 'Dat ga ik bij het symposium dus zeker meenemen in mijn verhaal. Waar we als sector staan wat betreft de klimaateisen die de Europese Unie aan onze sector stelt en welke welke mogelijkheden er zijn om daarin een voorsprong te krijgen. Ik zou zeggen: heb je als varkenshouder zin in de toekomst? Zorg dan dat je erbij bent.'