
Succesvolle varkensbedrijven delen elf gewoonten
Bij de beste varkensbedrijven is iedere medewerker op de hoogte van de huidige productie en doelstellingen. Volgens varkensdierenarts Lisa Tokach in de Amerikaanse staat Kansas delen die categorie bedrijven elf belangrijke overeenkomsten. Dat is haar ervaring na 35 jaar werken in de praktijk.
Tokach deelde haar ervaringen van elf goede gewoonten tijdens de Kansas State University Swine Profitability Conference. 'Begin altijd met het plukken van het laaghangende fruit.' Dat is volgens haar punt elf: een goede bestrijding van knaagdieren, vogels en ongedierte. 'Wat heb je eraan om veel geld, tijd en moeite te steken in een bioveiligheidsplan als je plaagdieren niet onder controle hebt?', stelt ze. 'De beste boerderijen hebben geen last van dat soort problemen omdat ze plaagdierbeheersing consistent en constant professionele aandacht geven.'
Op punt tien plaatst de Amerikaanse varkensdierenarts een schone hygiënesluis en geschikte bedrijfskleding. Schone douches laten varkens niet beter groeien, hoort ze nogal eens. 'Zorg dat douches comfortabel, schoon en voorzien zijn van zeep en er goed passende kleding voorhanden is. Een schone badkamer, een goede wasmachine en droge en nette handdoeken. Dat alles is een duidelijk teken dat op deze varkenshouderij de bioveiligheid serieus wordt genomen.'
Nultolerantie
Punt negen van overeenkomsten op de succesvolle blijvers is volgens Tokach een nultolerantie voor racisme, seksisme, pornografie, diefstal en graffiti. 'Voor zulke zaken moet geen ruimte zijn omdat je samen een team bent. Wees open-minded en omarm de diversiteit van mensen en wijs banen toe op basis van kennis, kunde en motivatie en bijvoorbeeld niet op basis van geslacht. Laat vooral niet toe dat overal pikante posters opduiken of camera's hangen. Voorkom dat zulke dingen onderdeel van de bedrijfscultuur worden en zorg de mensen respect tonen voor eigendommen.'
Een eerlijke betaling en planning voor het team is de achtste constante succesfactor. Ken de beloningssystematiek en betaal, zodat mensen blijven en je ook goed aan personeel kunt komen. Behalve naar geld zijn werknemers ook op zoek naar een goede balans tussen werk en privéleven, kansen om hogerop te komen, een goede ziektekostenverzekering, een positieve werksfeer, erkenning en waardering en baanzekerheid. Een groot personeelsverloop is volgens Tokach funest voor een goede bioveiligheid op het bedrijf. 'Constant nieuwe mensen opleiden kost tijd en geld en ze maken fouten omdat ze dingen nog niet begrijpen. Dus werk aan het opbouwen van een goede reputatie en dat je bedrijf geweldige plek is om te werken.'
Bredere kennis opdoen
Gewoonte zeven is mentoring- en trainingsprogramma's volgen die breder gaan dan de activiteiten op het bedrijf zelf. Medewerkers moeten weten over het hoe en waarom van bijvoorbeeld de kwaliteitsborging van varkensvlees. 'Ook een soort handboek met huisregels en werkwijzen op de bedrijven en checklists zouden beschikbaar moeten zijn', tipt de dierenarts. 'Zorg voor een solide trainingshandleiding en -plan en hanteer een soort buddysysteem.'
De werksfeer in het team staat op plek 6. Teams die samen eten en plannen, komen ook beter met elkaar overeen en werken volgens Tokach beter samen. 'Bonussen voor het hele team werken beter dan bonussen voor aparte afdelingen. Als op een zeugenbedrijf een teambonus is gebaseerd op het aantal biggen per zeug per jaar, dan moet iedereen als één team samenwerken.'
Betrokkenheid
Als gewoonte nummer vijf noemt de varkensdierenarts de actieve rol van succesvolle bedrijven in hun omgeving. Deze betrokkenheid tonen ze door deel te nemen aan maatschappelijke organisaties en schoolactiviteiten, door je verhaal te delen op sociale media of door te doneren aan bijvoorbeeld voedselbanken. Tokach: 'Dit moet je niet zien als gratis reclame voor je bedrijf, maar om in de gratie te blijven binnen de gemeenschap. Nieuwe werknemers zullen makkelijker naar jou toe komen en voor de huidige medewerkers betekent het dat ze deel uitmaken van een groter geheel.'
Punt vier is een goed dierenwelzijnsbeleid en het voorhanden hebben van noodplannen. Dat moet ervoor zorgen dat dieren niet lijden en mensen niet in gevaar komen bij calamiteiten. Een nultolerantiebeleid voor dierenmishandeling is vanzelfsprekend, maar ook dat er onmiddellijk deskundige actie wordt ondernomen bij dieren die aandacht nodig hebben, zoals bij kreupelheid, hersenvliesontsteking, een verzakking of bij staartbijten. Een goed euthanasieplan, training op locatie en apparatuur die direct beschikbaar is en in goede staat verkeert horen daarbij.
Technologie omarmen
Punt drie is dat succesvolle bedrijven gelijke tred houden met nieuwe technologieën en benutten professionele ondersteuning. 'Je wilt niet altijd vooroplopen, maar op het gebied van technologie moet je voorop willen lopen', zegt Tokach. 'Geef geld uit aan technologie, maar wees er dan wel zeker van dat het de moeite waard is.'
Punt twee is dat succesvolle bedrijven een solide plan voor de toekomst hebben dat ook medewerkers zekerheid en houvast geeft. Dus ook hoe het gaat als de ondernemer met pensioen gaat of als een bedrijfsoverdracht in beeld komt.
Op punt één op de gewoontelijst van Tokach staat dat de beste bedrijven kennis hebben van de huidige productie en doelstellingen. Als elk teamlid dat paraat heeft, dan is dat een teken van betrokkenheid en dat ze weten waarvoor ze het doen. 'Als ik vraag hoeveel zeugen vorige week een worp hebben geleverd of hoe hoog de uitval voor spenen toen was, dan moet die persoon dat zonder nadenken kunnen zeggen. Dat is een teken van goed communiceren binnen een team', stelt Tokach op National Hog Farmer.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl

