Boek+belicht+risico%27s+van+mycotoxinen+in+diervoeder+door+klimaatverandering
Nieuws
© Twan Wiermans

Boek belicht risico's van mycotoxinen in diervoeder door klimaatverandering

De opwarming van de aarde en veranderende weersomstandigheden zorgen voor een toename van mycotoxinen in voedergewassen. Dit vormt een groeiend risico voor de voedsel- en diervoederketen. Onderzoeker en innovatiecoördinator Regiane Santos van Schothorst Feed Research heeft hierover samen met internationale experts een boek gepubliceerd.

In het boek 'Mycotoxins: From Field to Feed' staat de impact van klimaatverandering op schimmelgroei en mycotoxineproductie centraal. Naarmate de gemiddelde temperatuur stijgt en weerspatronen grilliger worden, nemen de omstandigheden die gunstig zijn voor de ontwikkeling van schimmels toe. Dit leidt tot verschuivingen in de soorten schimmels die op gewaspercelen voorkomen, waarbij het risico op besmetting met toxineproducerende varianten groter wordt.

'Er is een brug nodig tussen fundamenteel en toegepast onderzoek', benadrukt Santos. Met het boek wil zij samenwerking stimuleren tussen boeren, dierenartsen, voedingsdeskundigen, onderzoekers, beleidsmakers en de veevoerindustrie.

Diverse mycotoxinen

Mycotoxinen zijn schadelijke stoffen die worden aangemaakt door schimmels. Volgens het boek bevat ongeveer 80 procent van de voeders twee of meer typen mycotoxinen. De uitgave bespreekt de gevolgen hiervan voor verschillende diersoorten, waaronder varkens, runderen, pluimvee, vissen, insecten, paarden en huisdieren.

Naast risicobeoordeling ligt de nadruk op preventieve maatregelen, opsporingstechnieken en methoden om de negatieve effecten van besmet diervoeder te beperken. Het boek is verdeeld in negentien hoofdstukken en bevat bijdragen van deskundigen uit diverse landen. Geïnteresseerden kunnen het verkrijgen via uitgeverij Brill en Amazon.

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 6°
    5 %
  • Zaterdag
    15° / 1°
    10 %
  • Zondag
    18° / 3°
    20 %
Meer weer