Een circulaire zelfvoorzienende proefboerderij die plantaardige en dierlijke eiwitten produceert. Dat wordt de Eiwitcampus Beers. Varkens zullen - samen met andere dieren - waarschijnlijk een onderdeel gaan vormen in deze kringloop. De Eiwitcampus Beers is winnaar in de regio Zuid van de prijsvraag Brood en Spelen.
Voor de Eiwitcampus Beers wordt het voormalige KI-station in Beers en het terrein daaromheen omgebouwd naar een proefboerderij. Op dit terrein zal dan een scala aan eiwitproducerende gewassen worden geteeld zoals lupines, eendenkroos en nieuwe gewassen. De teelt van die gewassen zal worden gecombineerd met varkens, koeien en kippen en daarnaast insecten en vissen (tilapia) voor een geheel zelfvoorzienende kringloop.
De Eiwitcampus Beers is niet alleen een proefboerderij voor de voedselproductie. Het combineert de landbouw ook met wonen, werken en recreatie. Op het terrein komen ook woningen te staan voor werknemers en studenten, zodat er een echte campus ontstaat.
Open innovatie
“De Eiwitcampus Beers is bedoeld als een open innovatiemodel", zegt agrarisch ondernemer Marco Smits. “De proeftuin wordt een broedplaats voor ondernemers, startups, kennisinstellingen en overheden.” Samen met architect Marco Vermeulen en specialist buitengebied Raymond Derks heeft Smits de circulaire proefboerderij ontworpen met ondersteuning vanuit AgriFood Capital.
Panorama Nederland
De prijsvraag Brood en Spelen is onderdeel van Panorama Nederland. Dit project moet laten zien hoe Nederland de komende decennia kan veranderen door het aanpassen aan de klimaatverandering, de transitie van de landbouw, het bouwen van veel nieuwe woningen en de energietransitie. Voor de prijsvraag Brood en Spelen konden boeren en ondernemende grondeigenaren samen met ontwerpers hun vernieuwende ideeën insturen die nieuwe perspectieven bieden voor het platteland.