Afrikaanse+varkenspest+ontdekt+in+Hessen+door+dagelijkse+controle
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Afrikaanse varkenspest ontdekt in Hessen door dagelijkse controle

Bij de verplichte dagelijkse controle van de varkens zijn in de Duitse deelstaat Hessen twee bedrijven gevonden die besmet bleken met Afrikaanse varkenspest. Het gaat om bedrijven met 17 en 170 varkens.

Sinds de eerste vondst van Afrikaanse varkenspest op 15 juni bij een wild zwijn in Hessen zijn alle 75 varkenshouders en hobbyvarkenshouders verplicht om dagelijks hun varkens te controleren op verschijnselen van de virusziekte.

Maandag vond een hobbyvarkenshouder met 17 varkens een dood varken. Op het varkensbedrijf met 170 varkens waren enkele varkens duidelijk verzwakt en zochten ze naar verkoeling wat erop duidt dat ze koorts hadden. De regionale diergezondheidsdienst werd direct ingeschakeld om monsters te nemen. Daaruit bleek dat op beide bedrijven sprake was van een besmetting met Afrikaanse varkenspest. De dieren zijn daarop direct gedood en afgevoerd.

Versleping buiten gebied voorkomen

De tot nu toe vier besmettingen bij gehouden varkens in de Duitse deelstaat Hessen duiden er volgens de autoriteiten op dat er regionaal een hoge virusdruk is. Tot nu toe is het gelukt om versleping buiten het besmette gebied te voorkomen. Daartoe zijn onder andere tijdelijke afrasteringen geplaatst rondom het besmette gebied en op strategische plekken in het gebied. De tijdelijke afrasteringen worden op korte termijn vervangen door vaste hekwerken. Verder gelden er bijvoorbeeld beperkingen bij de oogstwerkzaamheden en moeten burgers zich aan een aanlijnplicht voor honden houden.


Van het besmette gebied is 17.000 hectare intensief doorzocht met speurhonden en drones. Tot nu toe zijn daarbij 247 kadavers van wilde zwijnen gevonden, waarvan 172 in de regio Gross-Gerau waar het eerste besmette wilde zwijn is gevonden. In dit gebied bleken 43 kadavers besmet met Afrikaanse varkenspest. Buiten de regio Gross-Gerau zijn nog geen besmette kadavers gevonden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    29° / 15°
    10 %
  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
Meer weer