Danish+Crown%2C+Litera+en+Vion+staan+model+voor+heel+Europa+in+dumpingonderzoek
Nieuws
© Vion

Danish Crown, Litera en Vion staan model voor heel Europa in dumpingonderzoek

Het onderzoek dat de Chinese overheid uitvoert naar mogelijke dumping van varkensvlees en bijproducten bij Danish Crown, het Spaanse Litera Meat en Vion, wordt gebruikt om maatregelen voor te bereiden tegen de hele Europese varkenshouderijsector in de vorm van hogere importtarieven. De drie varkensvleesexporteurs gelden daartoe als modelbedrijven, stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

De Chinese overheid is op 17 juni een onderzoek begonnen naar mogelijke dumping bij de invoer van Europees varkensvlees. De start van dit onderzoek kwam enkele dagen nadat de Europese Commissie aankondigde importheffingen in te stellen vanwege mogelijke dumping bij de invoer van elektrische voertuigen uit China.

Van dumping van varkensvlees op de Chinese markt zou sprake zijn als de producten worden verkocht voor een prijs die lager is dan de normale waarde. Dat is prijs van het product op de thuismarkt of de kostprijs van het product en een marge.


Het Chinese onderzoek gaat in een aantal fases. In een eerste fase heeft de Chinese overheid Europese producenten en exporteurs van varkensvlees over het onderzoek geïnformeerd en bedrijven gevraagd om zich te registreren als betrokken partij bij dit onderzoek. Het niet registeren kan leiden tot een hogere heffing in de toekomst voor dat specifieke bedrijf. Alle Nederlandse exporteurs van varkensvlees naar China hebben zich geregistreerd, alsook de COV als vertegenwoordiger en belangenorganisatie voor de Nederlandse vleessector.

Drie van de tweeduizend bedrijven gekozen

In een volgende fase is uit de grote groep van meer dan tweeduizend geregistreerde Europese bedrijven een selectie gemaakt van drie bedrijven uit de drie grootste varkensvlees exportlanden van de Europese Unie, te weten Spanje, Denemarken en Nederland. Het betreft de bedrijven Litera Meat, Danish Crown en Vion. Deze bedrijven zijn dusdanig van aard dat zij voor China een representatief beeld geven voor de hele varkensvleessector van de Europese Unie.

De drie modelbedrijven worden in de komende fase nader bevraagd. Ze krijgen vijf weken de tijd om een uitgebreide vragenlijst in te vullen en een reeks data aan te leveren. Het onderzoek kan worden vervolgd met hoorzittingen ter plaatse en verzoeken om aanvullende informatie.

De hele procedure vindt plaats conform de daarvoor geldende regels van de wereldhandelsorganisatie WHO en eindigt uiterlijk in juni 2025. Onder speciale omstandigheden kan de uiterlijke termijn met zes maanden worden verlengd. De hele varkensvleesketen zal meewerken aan het Chinese onderzoek. De Europese Commissie en nationale overheden zijn op de hoogte van het onderzoek en de mogelijke maatschappelijke gevolgen van handelsbeperkingen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    25 %
  • Maandag
    25° / 12°
    20 %
  • Dinsdag
    28° / 14°
    0 %
Meer weer