Dertig+AVP%2Duitbraken+in+Polen%2C+net+zoveel+als+vorig+jaar
Nieuws
© Pixabay

Dertig AVP-uitbraken in Polen, net zoveel als vorig jaar

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij gehouden varkens in Polen is in korte tijd gestegen naar dertig. Dat zijn er net zoveel als in heel 2023. Vooral de provincie Groot-Polen, met de meeste varkens, is zwaar getroffen met achttien uitbraken.

De eerste melding van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens in Polen was op 4 juni van dit jaar. Sindsdien steeg het aantal gevallen eerst langzaam, maar de laatste weken snel. Vanaf uitbraak 15 op 6 juli zijn vrijwel alle uitbraken gevonden in Groot-Polen op bedrijven in omvang variërend van 24 tot 2.771 varkens. Het besmette gebied en de bufferzone in dit gebied moeten worden uitgebreid, omdat er uitbraken aan de randen of net buiten het gebied zijn. Veel varkensbedrijven hebben nu te maken met vervoersverboden.

Naast veel uitbraken bij gehouden varkens krijgt Polen de situatie bij de wilde zwijnen maar niet onder controle. Er zijn nu 1.093 uitbraken waarbij een of meer wilde zwijnen zijn getroffen. Het totale aantal besmette wilde zwijnen ligt boven de 1.500.

Italië

Ook in Italië is Afrikaanse varkenspest nog lang niet tot stilstand gekomen. Er zijn dit jaar vijf uitbraken bij gehouden varkens. In de regio Lombardije zijn er twee uitbraken in Milaan, net buiten het besmette gebied en twee uitbraken bij gehouden varkens in de provincie Pavia. Daarnaast is het virus opgedoken in Novara, onderdeel van de regio Piëmont.

Door de uitbraken bij gehouden varkens en wilde zwijnen moet het besmette gebied in het noorden van Italië steeds verder worden uitgebreid. Voor het eerst zijn drie besmette wilde zwijnen gevonden in Toscane. De meeste besmette zwijnen zijn aangetroffen in de regio Ligurië en de provincies Parma en Piacenza in de regio Emilia-Romagna. In totaal zijn er dit jaar 1.099 besmette zwijnen gevonden in heel Italië.

Duitsland kampt met de nadelen van de uitbraak in de deelstaat Hessen, waardoor daar nu acht uitbraken bij gehouden varkens zijn en 217 bij wilde zwijnen.

Servië

Bij gehouden varkens zijn de meeste meldingen van Afrikaanse varkenspest dit jaar in Servië met 116 uitbraken. Daarna volgt Roemenië met 104 besmette bedrijven. Oekraïne telt 29 besmette varkensbedrijven en in Bosnië en Herzegovina zijn dat er 25.

Veel besmette wilde zwijnen zijn gevonden in Letland met 475 stuks, in Litouwen zijn dat er 352 en in Hongarije 242.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer