Afrikaanse+varkenspest+rukt+op+naar+zuiden+van+Duitsland
Nieuws
© Vidiphoto

Afrikaanse varkenspest rukt op naar zuiden van Duitsland

Het Afrikaanse varkenspestvirus in de Duitse deelstaat Hessen trekt verder naar het zuiden richting Mannheim en Heidelberg in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. In het district Bergstrasse is een dood wild zwijn positief getest op het virus. Vijftig varkensbedrijven vallen binnen de bufferzone.

Het karkas van het wilde zwijn werd ten westen van de gemeente Einhausen aangetroffen. Een lokale boer zag het dode dier aan de rand van een veld, toen hij het met een drone zocht om goedkeuring te krijgen voor de oogst. Vanwege de huidige beperkingen moeten boeren ervoor zorgen dat hun gebieden vrij zijn van wilde zwijnen, voordat ze met de oogst mogen beginnen.

Om te voorkomen dat Afrikaanse varkenspest verder naar het zuiden oprukt, intensiveert de deelstaat Hessen samen met die in Baden-Württemberg de bestrijding van Afrikaanse varkenspest. Daarbij wordt gebruikgemaakt van zowel drones als hondenteams.

Daarnaast gelden reisbeperkingen, een verbod op de jacht en oogstwerkzaamheden en mogen honden alleen aangelijnd worden uitgelaten. Doel is onder alle omstandigheden voorkomen dat wilde zwijnen worden verstoord en het virus verder verspreiden.

Elektrische hekken

De strategie voor het plaatsen van elektrische hekken is veranderd. Naast het voortzetten van het hekwerk langs de Rijn tussen Gernsheim en Maulbeeraue en langs de snelweg gaat de prioriteit nu uit naar het plaatsen van 67 extra hekwerken in oost-westrichting. Ook daarmee hopen de Duitse autoriteiten verspreiding van het virus naar het zuiden van het land te keren.

In de deelstaat Hessen zijn tot nu toe 283 wilde zwijnen onderzocht op Afrikaanse varkenspest. In 65 gevallen was de uitslag positief. Bij bedrijven met gehouden varkens zijn negen bedrijven getest op de aanwezigheid van het virus en testten zeven bedrijven positief.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer