Nul+Trichinella%2Dinfecties+bij+3%2C2+miljoen+Amerikaanse+varkens
Nieuws
© Jos Thelosen

Nul Trichinella-infecties bij 3,2 miljoen Amerikaanse varkens

Varkens die binnen het Amerikaanse Pork Quality Assurance Plus (PQA+)-programma worden gehouden, zijn vrij van de parasiet Trichinella spiralis. Tussen 2019 en december 2023 zijn 3,2 miljoen monsters van varkensvlees onderzocht. In geen enkele daarvan is een Trichinella-infectie aangetoond. Varkensvlees is wat die parasiet betreft voedselveilig. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

De parasiet vormde ooit een groot voedselveiligheidsrisico in de commerciële varkensvleesvoorziening. Amerikaanse producenten van varkens en varkensvlees spannen zich al jarenlang in om het risico op blootstelling aan een Trichinella-infectie effectief te minimaliseren, maar de afwezigheid van de parasiet is nog nooit met een nationaal onderzoek gecheckt. Wetenschappers van de Agricultural Research Service (ARS) hebben dat met een grootschalig onderzoek tussen 2019 en eind 2023 gedaan.

De 3,2 miljoen monsters die allemaal Trichinella-vrij zijn, geven een betrouwbaarheid van 95 procent dat bij minder dan een op de 1 miljoen varkens de parasiet voor zou kunnen komen. Elf Amerikaanse varkensvleesverwerkers met dertig locaties in twaalf staten namen deel aan het onderzoek.

Verwaarloosbaar risico

De conclusie is dat commercieel gehouden varkens op PQA+-bedrijven voldoen aan de internationale voedselveiligheidsrichtlijnen voor Trichinella om als een verwaarloosbaar risico voor de volksgezondheid te worden beschouwd. Dit is voor de export van Amerikaans varkensvlees een steuntje in de rug.

Trichinellose bij de mens geeft ernstige ziekteverschijnselen en kan in extreme gevallen zelfs tot de dood leiden. Wormen in de darm bij de mens zijn niet of nauwelijks ziekmakend. Maar als larven gaan migreren in het lichaam en in spieren terechtkomen, dan geeft dat ernstige verschijnselen met soms een fatale afloop.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer