%27Fokkerijwereld+blijft+veranderen%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Fokkerijwereld blijft veranderen'

Varkens genetisch verbeteren om daarmee zowel varkenshouders efficiënter te laten werken als tegemoet te komen aan de maatschappelijke eisen is een specialistische business. In Nederland hebben we met Topigs Norsvin en Hypor betrouwbare partners van Nederlandse origine. Als dat niet voldoende is, dan zijn de Denen of PIC graag bereid te leveren.

De afgelopen decennia is het fokkerijlandschap drastisch veranderd. Veertig jaar geleden hadden we in Nederland nog zeven elkaar beconcurreerde Nederlandse fokbedrijven. Een vergelijkbare variatie aan fokkerijkeuze was min of meer in elk Europees land aanwezig. Nu zijn er in de westerse wereld nog maar een handvol varkensfokkerijorganisaties met een groot marktaandeel. In sommige landen bestaan nog één of twee lokale spelers. In Canada, het Noord-Amerikaanse land dat altijd bekend heeft gestaan als varkensfokkerijland, is onlangs de fokkerijorganisatie Genesus failliet gegaan. Waarschijnlijk wordt een deel van deze organisatie wel voortgezet.

In China, waar bijna 50 procent van de wereldvarkenspopulatie woont, waren in het verleden meer dan honderd lokale rassen zoals Meishan. Op de professionele varkensbedrijven in China zijn nu alleen zeugen met westerse bloedvoering te vinden, omdat die goede technische resultaten laten zien. Echte varkensfokkerijorganisaties kent het varkensrijkste land ter wereld nog nauwelijks.

De grote integraties zoals Wens en Muyan doen wel aan fokkerij, maar dat is eigenlijk meer westerse rassen importeren en inkruisen. Ze hebben weinig professionele fokprogramma's die met eigen raszuivere populaties genetische verbetering leveren. Daar is afgelopen jaren wel verandering in gekomen, mede door sterke stimulering vanuit de Chinese overheid. China wil over tien tot twintig jaar zonder inbreng van westerse rassen een efficiënte varkenshouderij hebben.

De Russische markt met een omvang van ongeveer 3 miljoen zeugen importeerde in het verleden ook grote aantallen Europese fokvarkens. Door de handelsbeperkingen is deze genetica-aanvoer volledig gestopt. Nu werken de Russische integraties ook aan de opzet van een eigen fokkerij van varkens met daadwerkelijk genetische verbetering passend voor de Russische markt. De fokkerijwereld blijft dus mondiaal veranderen, zeker ook door politieke keuzes.

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 15°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 16°
    80 %
  • Zaterdag
    23° / 17°
    20 %
Meer weer