Afrikaanse+varkenspest+laat+zich+niet+beteugelen+in+Duitsland
Nieuws
© Twan Wiermans

Afrikaanse varkenspest laat zich niet beteugelen in Duitsland

Steeds meer deelstaten in Duitsland krijgen te maken met restricties door vondsten van kadavers van wilde zwijnen die zijn bezweken aan Afrikaanse varkenspest (AVP). Nedersaksen, Hessen, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg zijn door de besmettelijke varkensziekte getroffen. Vrijwel dagelijks duikt ergens wel weer een AVP-besmetting op.

Het AVP-virus is woensdag opgedoken bij een wild zwijn in het district Rhein-Neckar in Baden-Württemberg. Binnen een straal van 15 kilometer rond de vindplek is een zone met beperkingen ingesteld. Het vervoer van varkens is verboden en een tijdelijk jachtverbod is afgekondigd. Ook wordt een hekwerk gemaakt en is opdracht gegeven om kadavers van wilde zwijnen in dat gebied op te sporen en te laten onderzoeken.

In de gebieden met een lockdown voor het vervoeren van varkens nemen de welzijnsproblemen op varkensbedrijven toe. De Duitse federale vereniging van rundvee en varkens (BRS) pleit ervoor om in de besmette zones dieren te mogen euthanaseren om grote problemen met het dierenwelzijn te voorkomen. Het federale ministerie van Landbouw zou hiervoor op EU-niveau campagne moeten voeren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer