Toegang+tot+smakelijk+voer+potdicht+maken
Nieuws
© Jos Thelosen

Toegang tot smakelijk voer potdicht maken

Het dichtmaken van de vulpijpen van voersilo's gebeurt lang niet altijd, zeker niet bij bedrijven met droogvoedering. Toch zijn die eenvoudig potdicht af te sluiten, zoals deze creatieve oplossing (mestmonsterpotjes) bij een silopark op een varkensbedrijf aantoont. Bij de vulopeningen die direct erachter een lange horizontale leiding hebben, is zoiets geen overbodige luxe.

Voer of voermeel dat in zo'n liggende vulpijp achterblijft, kan ongedierte aantrekken. Muizen en met name ratten hebben indrukwekkende klimvaardigheden en kunnen die voedselplekken bereiken. Dat geldt ook voor vliegen.

Dit kan zorgen voor een verminderde voerhygiëne, verontreiniging van het varkensvoer en het kan zelfs verstoppingen in het voersysteem veroorzaken. Met het plaatsen van een dop op een vulpijp blijf je dit soort storende factoren voor. En om de kosten hoef je het als varkenshouder ook niet te laten.

Bij brijvoerbedrijven is het afsluiten van de vulopeningen naar de voeropslagen vaak wel gemeengoed, vooral uit oogpunt van hygiëne. Het gaat namelijk het nadruppelen van vloeibare grondstoffen tegen en voorkomt daarnaast het aantrekken van vliegen en ander ongedierte.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer