Afrikaanse+varkenspest+op+300+kilometer+van+Nederland
Nieuws
© Varkens Archief

Afrikaanse varkenspest op 300 kilometer van Nederland

Na besmettingen van wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest (AVP) in de Duitse regio Mannheim is het virus aangetroffen bij gehouden varkens in het Duitse district Bad Dürkheim. Die smetbron van het AVP-virus bevindt zich op slechts 300 kilometer van de grens met Nederland.

Op zondag 11 augustus stierf een van de varkens op het kleine varkensbedrijf in Gerolsheim met mogelijke verschijnselen van AVP. Enkele dagen later werd dat bevestigd. Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI), het Federaal Onderzoeksinstituut voor Diergezondheid, onderzoekt de twee varkens die op het bedrijf werden geruimd nog op AVP.

Op 15 augustus is om 21 uur gestart met drones uitgerust met warmtecamera’s om het gebied van 1.500 hectare te controleren op de aanwezigheid van wilde zwijnen. Ook is het gebied doorzocht op kadavers met speciaal daartoe getrainde honden. In dat gebied is geen enkel wild zwijn of kadaver ervan aangetroffen.

Hoe het AVP-virus de varkens van het bedrijfje heeft kunnen besmetten, is vooralsnog niet bekend. Het FLI gaat monsters onderzoeken om te achterhalen uit welke regio het virus afkomstig is. Op 16 augustus zijn inspecties van andere bedrijven met varkens begonnen in een straal van 10 kilometer rondom het getroffen varkensbedrijfje. In deze zone liggen zeven 'bedrijven' met dertien dieren inclusief minivarkens. Ook worden de eigenaren gewezen op de geldende hygiënemaatregelen voor de varkenshouderij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer