Afrikaanse+varkenspest+op+bedrijf+met+tienduizend+varkens+in+Polen
Nieuws
© Twan Wiermans

Afrikaanse varkenspest op bedrijf met tienduizend varkens in Polen

Op een varkensbedrijf in het woiwodschap West-Pommeren in het noorden van Polen is Afrikaanse varkenspest uitgebroken. Dit woiwodschap, een soort provincie, grenst aan Duitsland. Bij deze 44ste uitbraak van Afrikaanse varkenspest in 2024 gaat het om een varkensbedrijf met 10.339 varkens. Dit is daarmee het grootste bedrijf dat in 2024 is getroffen.

De uitbraak was in de plaats Kolki, op 100 kilometer van de Duitse grens, meldt Top Agrar Polen. Overigens waren al bedrijven dichter bij de grens eerder getroffen door Afrikaanse varkenspest. Het bedrijf lag al in de beperkingszone vanwege het aantreffen van wilde zwijnen met de ziekte in de omgeving.

Tot nu toe werden alleen bedrijven getroffen die niet meer dan 2.900 varkens hadden. Dit bedrijf is een van de grootste varkenshouderijen in Polen.

Extra aandacht

De Veterinaire Inspectie van Polen heeft aangekondigd de bekende, volgens de EU-verordening geldende, maatregelen te nemen, zoals het ruimen van de varkensstapel, het reinigen en ontsmetten van het bedrijf en het aanwijzen van beperkingsgebieden binnen 10 kilometer rond de uitbraak. Het aantal varkens op dit bedrijf maakt de inspectie extra alert.

Bij de 44 bedrijven die tot nu toe in Polen zijn getroffen door Afrikaanse varkenspest, zijn in totaal ruim 16.000 varkens geruimd. De Veterinaire Inspectie is verbaasd over het hoge sterftecijfer en de snelle verspreiding van het virus.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
Meer weer