Sardini%C3%AB+na+46+jaar+vrij+van+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Vidiphoto

Sardinië na 46 jaar vrij van Afrikaanse varkenspest

De Europese Commissie heeft Sardinië afgelopen week, na 46 jaar, officieel erkend als vrij van Afrikaanse varkenspest (AVP). Dit was mogelijk doordat de regeling voor de regionalisering in de EU is herzien. Ook Zweden is ruim een jaar na een korte epidemie AVP-vrij verklaard.

Voor het Italiaanse eiland Sardinië markeert deze vrijverklaring het einde van een uitbraak van het AVP-virus genotype I. Dat werd daar voor het eerst in 1978 aangetoond bij varkens.

De eliminatie van de besmettelijke varkensziekte is bereikt door een strikt uitroeiings- en controleprogramma. Een team van nationale en regionale experts leidde dat en de EU ondersteunde het uitroeiingsprogramma.

Acties waren met name gericht op een verbeterde bewaking bij wilde zwijnen en gedomesticeerde varkens, in combinatie met een betere algemene bioveiligheid voor iedereen die met varkens omgaat. Varkenshouders en jagers werden kennis bijgebracht en getraind in het voorkomen van het binnenhalen en verspreiden van AVP.

Zweden weer AVP-vrij

Zweden is afgelopen week ook weer AVP-vrij verklaard. Dat gebeurt een jaar nadat de besmettelijke varkensziekte voor het eerst werd ontdekt bij een dood wild zwijn in de provincie Västmanland. Na de korte epidemie in augustus en september vorig jaar zijn er in Zweden geen nieuwe gevallen geweest.

De Zweedse autoriteiten hebben volgens de Europese Commissie snel adequate maatregelen genomen om de ziekte te bestrijden en uit te roeien. Aanbevelingen van het Europese Veterinary Emergency Team heeft het Scandinavische land ter harte genomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    13° / 9°
    20 %
  • Maandag
    12° / 5°
    50 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer