Vaccineren+tegen+Rosalia%2Dvariant+PRRS+levert+13%2C50+euro+op
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vaccineren tegen Rosalia-variant PRRS levert 13,50 euro op

De Rosalia-variant van PRRS die in Spanje voor grote problemen zorgt bij varkens, is goed aan te pakken met vaccinatie. Het kan wel 13,50 euro per varken opleveren. Dat stelt Tiago Nunes, global productmanager en PRRS-expert van Hipra, op basis van onderzoek naar het effect van vaccineren.

De gevolgen van de Rosalia-variant van PRRS zijn een stuk heftiger dan van de andere PRRS-varianten die in Europa rondwaren. Komt Rosalia een bedrijf binnen, dan geeft dat flinke nadelen voor de vruchtbaarheid van de varkens. Dat varieert van verwerpen tot de geboorte van kleinere tomen en slappe biggen. De uitval onder de biggen stijgt doorgaans flink.

Om het effect van vaccineren te onderzoeken, heeft Nunes een challenge-onderzoek uitgevoerd. Daarbij werden zeventig biggen die helemaal vrij waren van PRRS, in twee groepen onderverdeeld. De ene groep kreeg op drie weken een naaldloze vaccinatie met Unistrain PRRS, de tweede groep kreeg geen vaccinatie. Enkele weken daarna werden de biggen bewust besmet met de Rosalia-variant. De uitval van de niet-gevaccineerde biggen steeg tot 80 procent. Bij de gevaccineerde biggen bleef de uitval beperkt tot 8,8 procent. Dit grote effect werd bereikt onder zeer hygiënische laboratoriumomstandigheden.


Een tweede onderzoek vond plaats in de praktijk op een bedrijf met 1.600 zeugen. Daar was de uitval onder de biggen door de intrede van Rosalia in korte tijd gestegen van 10 naar 22 procent. Daarna werd besloten de biggen op twee weken leeftijd intradermaal, dus naaldloos, te vaccineren met Unistrain PRRS. Voor die vroege vaccinatie werd gekozen vanwege de grote problemen door PRRS. Normaal adviseert Nunes om later te vaccineren en dat te laten afhangen van de situatie op het bedrijf.

Uitval flink gedaald na vaccinatie

De vaccinatie had al snel effect op de hoge uitval door Rosalia. De uitval bij de biggen daalde na een maand naar 15 procent en nog een maand later naar 6,6 procent. Toen alle niet-gevaccineerde biggen van het bedrijf waren verdwenen, daalde die uitval nog verder naar 4 procent.

Op een ander bedrijf werd ook begonnen met vaccineren om de Rosalia-variant aan te pakken. Daar werd het effect van de vaccinatie vergeleken tussen bijna 9.500 niet-gevaccineerde biggen en ruim 11.300 biggen die wel op drie weken leeftijd naaldloos in de huid werden gevaccineerd. De resultaten werden daarbij tot en met de vleesvarkens gevolgd.

Groei stijgt

Bij niet-gevaccineerde dieren was de uitval ruim 28 procent. Die uitval daalde door het vaccineren naar 10 procent. De groei steeg met 30 gram per dag en de voederconversie daalde van 2,38 naar 2,26. Ondanks de vaccinkosten daalden de medicijnkosten met 2 euro per varken. Alles bij elkaar leverde dat een voordeel op van 13,50 euro per afgeleverd vleesvarken.

Een laatste case was een fokbedrijf waar Rosalia was binnengekomen. Het bedrijf wilde geen depop-repop uitvoeren, want de bedrijven van de afnemers waren toch al besmet. Wel zijn ze als proef de helft van de fokgelten gaan vaccineren, ook al hadden de dieren al Rosalia opgelopen. Doel van de vaccinatie zou dan moeten zijn dat de gelten minder virus gaan uitscheiden. Dat doel is bereikt, want bij de niet-gevaccineerde gelten had nog steeds bijna de helft van de gelten een hoge virusuitscheiding. Bij de gevaccineerde gelten zaten geen dieren meer met een hoge virusuitscheiding. De virusuitscheiding was matig, laag of niet meetbaar.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    6° / 4°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    80 %
  • Donderdag
    7° / 1°
    35 %
Meer weer