Varkens+en+andere+dieren+onderdeel+in+bioveiligheidsplan+pluimvee
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Varkens en andere dieren onderdeel in bioveiligheidsplan pluimvee

Pluimveehouders die ook varkens, runderen of andere (hobbymatige) zoogdieren op hun bedrijf hebben moeten hier apart aandacht aan besteden in het bioveiligheidsplan. Dit plan is vanaf 1 januari 2025 verplicht en ligt nu ter internetconsultatie.

Het bioveiligheidsplan is in lijn met de onderdelen die nu al onderdeel zijn van de hygiënescan van brancheorganisatie Avined en die IKB-deelnemers jaarlijks moeten invullen. Met haar plan wil landbouwminister Femke Wiersma nu ook de bioveiligheid waarborgen van de commerciële pluimveehouders die niet zijn aangesloten bij IKB. Dat vindt ze van belang voor het tegengaan van de verspreiding van dierziekten en zoönosen.

Een goed bioveiligheidsplan voorkomt de insleep van ziekten waar dieren en mensen gevoelig voor zijn, waardoor dan mogelijk ook antibiotica moeten worden toegepast. Daarnaast voorkomt het bioveiligheidsplan ook het ontsnappen van ongewenste ziekteverwekkers naar buiten het pluimveebedrijf.

Het plan beschrijft alle beheers- en fysieke maatregelen die zijn bedoeld om het risico op de introductie van dierziekten en zoönosen te verkleinen. En ook hoe wordt voorkomen dat ze zich ontwikkelen en verspreiden binnen een compartiment, tussen verschillende compartimenten of zones, naar een vervoermiddel of een andere voorziening, ruimte of locatie en dus ook naar buiten het pluimveebedrijf.

Zoönotische risico's

Varkens kunnen gelijktijdig besmet worden met zowel het varkensgriepvirus, menselijke griepvirus als vogelgriepvirus. Daarbij kunnen deze virussen vermengen tot een nieuwe variant met potentieel zoönotische risico's. Dit risico lopen volgens de deskundigen onder andere de bedrijven waar pluimvee én varkens op hetzelfde erf worden gehouden. Ook herkauwers kunnen een verspreidingsbron voor aviaire influenza zijn en hiermee een risico vormen voor de mens.

Als op het pluimveebedrijf commercieel of hobbymatig gehouden varkens en/of andere zoogdieren zijn gehuisvest, dient bij het opstellen van het bioveiligheidsplan rekening te worden gehouden met de diergeneeskundig gewenste fysieke scheiding van deze diersoorten. Zo worden ongewenste overdracht en verspreiding van ziekten en zoönosen tegengegaan. Hierbij kan het nodig zijn een of meer actiepunten op te nemen in het bioveiligheidsplan om deze epidemiologische eenheden te scheiden en gescheiden te houden.

Eerste stap

De verplichting tot het bioveiligheidsplan is een eerste stap in een langer traject tot een betere bioveiligheid in de pluimveesector. Op basis van de plannen en ervaringen kunnen vervolgstappen worden genomen om de bioveiligheid zo nodig nog verder te verbeteren.

Voor het bioveiligheidsplan is een conceptregeling opgesteld. Die ligt tot 2 december ter consultatie.

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    6° / 6°
    90 %
  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 4°
    20 %
Meer weer