Bellen+voor+extra+informatie
Achtergrond
©

Bellen voor extra informatie

Hans van de Vondervoort ervaart de voordelen van het houden van vleesvarkens in een concept in combinatie met bedrijfs all-in, all-out. Sinds 1 januari 2016 is dat systeem op zijn bedrijf met 2.150 Beter Leven-vleesvarkens in Erp doorgevoerd. “Mede uit oogpunt van diergezondheid is mijn voergeldgever van het continue systeem van opleggen van biggen en afleveren van vleesvarkens afgestapt.” Het effect van drie maanden ‘de deur op slot’ is duidelijk terug te zien aan de indicator voor diergezondheid: het gemiddeld aantal dierdagdoseringen. “Het eerste jaar halveerde meteen het gebruik van antibiotica.” Met 6,9 dierdagdoseringen per varken per jaar kwam hij in het groene gebied wat betreft streefwaarde terecht.  “Zoals het er nu naar uitziet zet deze dalende trend zich dit jaar voort.”

Maar alles staat en valt volgens Van de Vondervoort met de kwaliteit van de biggen. “Nadat ik als inseminator bij de varkens-k.i. hier in 1986 startte met het houden van vleesvarkens, was het mijn intentie om het bedrijf te ontwikkelen naar een gesloten bedrijfsvoering. Zelf het produceren van kwaliteitsbiggen in de hand houden en ze als slachtrijpe dieren afleveren. Je haalt de kosten van transport en handel van biggen eruit, je beperkt het aantal stressmomenten en je minimaliseert de risico’s op insleep van kiemen.”
Als gespecialiseerd vleesvarkenshouder ervoer hij destijds ook hoe lastig het was om aan goede biggen te komen. “Had ik eindelijk kwaliteitsbiggen en wilde ik een langdurige relatie met een vermeerderaar opbouwen, dan kaapten andere handelaren die fokker weer weg. Telkens moest ik opnieuw beginnen. Dat is het lot van een vleesvarkenshouder.”

Tegenwoordig zijn de koppels biggen nog steeds wisselend van kwaliteit. Volgens Van de Vondervoort ontkom je er niet aan dat er wat mindere biggen tussen zitten als je 2.150 biggen in twee weken ontvangt. “Maar als ik meer informatie over de gezondheid en andere bijzonderheden op de afleverbon erbij zou krijgen, dan zou dat veel werk en antibiotica kunnen besparen. Nu gaan biggen allemaal met de grote groep mee. Ondanks het goed opletten bij het lossen van de biggen en het secuur en gestructureerd controleren kom je er vaak pas later achter dat er dieren tussen zitten die iets mankeren. Dan loop je meteen achter de feiten aan. Daarom bel ik de leveranciers van de biggen standaard op. Zo’n gesprek over voersoorten, entingen, spreiding in leeftijden of zwakheden van een koppel is vaak verhelderend. Extra informatie stelt mij in staat om beter te presteren en het maximale uit de varkens te halen.”

Bekijk ook de beelden van het bedrijf.
Extra info: Het bedrijf staat te koop.

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    6° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zondag
    8° / 4°
    10 %
Meer weer