Praten tegen varkens effectieve stressverlager
Een Deense steekproef lijkt uit te wijzen dat biologische varkens in de stal meer stress ervaren dan gangbare varkens waar vriendelijk tegen wordt gepraat. Van varkens in en buiten de stallen zijn geluidsopnames gemaakt en met kunstmatige intelligentie vertaald en omgezet in scores voor stress en pijn.
Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen ontwikkelden ruim twee jaar geleden een algoritme om varkensgeluiden te ontcijferen. Kunstmatige intelligentie is getraind om signalen als knorren, snuffelen, grommen en gillen om te zetten in emoties. Het is een akoestische handtekening waarmee het dierenwelzijn zou kunnen worden bewaakt. Dit was twee jaar gelezen al te lezen in een artikel op varkens.nl.
Universitair hoofddocent Elodie Floriane Mandel-Briefer aan de Universiteit van Kopenhagen heeft met een steekproef de waarde van dit systeem in de praktijk getoetst. De geluidsopnamen bij verschillende typen varkensbedrijven in Denemarken en Duitsland zijn met kunstmatige intelligentie geanalyseerd.
Het kostte de onderzoekers nog veertien maanden om de taal van de varkens in negen stallen te kunnen decoderen. De technologie moet dus verder worden ontwikkeld om in de praktijk te kunnen worden toegepast.
Stress of pijn
Op de vier gangbare varkensbedrijven was 25 procent van het gegrom van de varkens een uiting van stress of pijn. Opvallend was dat bij drie biologische bedrijven die score in de stal zelfs nog hoger was: 47 procent.
Vertoeven biologische varkens buiten in de wei of in de buitenuitloop, dan is 8 procent van het gegrom stress- of pijngerelateerd. Frappant is dat een varkenshouder met gangbare varkens die twee keer per dag tijdens de controleronde vriendelijk tegen zijn varkens praatte, net zo'n goede score behaalde (8 procent) op basis van de geanalyseerde varkensgeluiden.
De onderzoekers geven aan dat het slechts een steekproef betreft en er geen harde conclusies kunnen worden getrokken, meldt de Deense site DR.