Tönnies betaalt 2 cent minder voor vleesvarkens van niet-Duitse biggen
Duitse varkenshouders krijgen van Tönnies vanaf 1 januari 2025 minder uitbetaald voor slachtvarkens die uit een ander land komen. Dit gebeurt in het kader van het Animal Welfare Initiative (ITW). Daarmee wil de slachterij de binnenlandse productie ondersteunen.
De slachterij uit Rheda-Wiedenbrück heeft de afgelopen dagen alle leveranciers hierover geïnformeerd. 'Het dierenwelzijnsinitiatief is een succesvol model. Wij willen graag een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de ITW en ondersteunen deze ook met een toeslagen- en financieringssysteem via dat initiatief. Ketens kunnen het beste gerealiseerd worden met lokale ondernemers', licht Robert Elmerhaus de inkoopstrategie van Tönnies toe.
Bij het zogenoemde 5xD gaat het om dieren die in Duitsland zijn geboren, opgefokt, gemest, geslacht en verwerkt. De vraag naar ITW-vlees van Duitse afkomst is sterk gestegen, zowel in de detailhandel als bij consumenten. De Duitse levensmiddelenindustrie (LEH) staat achter de algemene trend naar lokale producten. Zij hebben aangekondigd dat ze, indien mogelijk, prioriteit zullen geven aan deze goederen in de schappen om de binnenlandse landbouw te ondersteunen.
Danish Crown doet ook mee
De sterkere aanwezigheid van het D-zegel – goederen uit de Duitse landbouw – dat sinds september zijn weg naar de supermarktschappen vindt, draagt hier waarschijnlijk ook aan bij. In het verlengde hiervan ligt het voor de hand dat slachterijen daarop inspelen. Het bedrijf Danish Crown toonde begin september op de locatie Essen/Oldenburg een slechtere uitbetaling voor slachtvarkens van buitenlandse afkomst.
Het middelgrote slachthuis Wernke uit Cloppenburg in Nedersaksen gaat nog verder. Ze willen in de toekomst geen ITW-dieren meer hebben die niet aan de 5xD-eisen voor vlees kunnen voldoen. In oktober maakte het bedrijf bekend dat het vanaf januari 2025 de ITW-toeslag voor varkens die niet in Duitsland zijn geboren volledig afschaft.
Voor Duitse vermeerderaars is een korting op buitenlandse biggen goed nieuws. In het nieuwe jaar staan zij er beter voor dan collega's die geïmporteerde biggen opleggen. Deelnemers aan het Duitse welzijnsprogramma met Deense en Nederlandse dieren in hun stallen, worden met met de vraag geconfronteerd of meedoen aan ITW nog wel aantrekkelijk is. Met name in de deelstaat Nedersaksen is dit het geval. Jaarlijks wordt 25 tot 30 procent van de Nederlandse biggen geëxporteerd.