%27Socialistisch+met+Chinese+karakteristieken+%284%29%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Socialistisch met Chinese karakteristieken (4)'

Dit is de laatste bijdrage uit mijn vierdelige reeks over het honderdjarig bestaan van de communistische partij van China. Veranderingen leiden ook in China tot veranderingen. De communistische partij trekt daarom in 2021 aan de rem: er moet een betere verdeling van de welvaart komen! Met andere woorden, het verschil tussen arm en rijk moet in China weer kleiner worden.

De in de jaren tachtig ingezette 'vrijemarkteconomie' heeft China een flinke economische groei gebracht. Daarmee is ook een enorm verschil in inkomen ontstaan tussen de succesvolle private personen en het werkvolk. De in China snelst gegroeide varkensintegratie Muyuan, met meer dan 1,5 miljoen zeugen, heeft een ongekende vermogenstoename voor de eigenaar gezorgd. Hij is daarmee zelfs in de top 10 van rijkste Chinezen terechtgekomen.

Muyuan is sterk gegroeid via het concept 'veel voor weinig geld'. Oftewel: met zo beperkt mogelijke kapitaalkosten varkensvlees produceren. Sommigen zeggen dat dit niet altijd op een rechtmatige wijze is gebeurd. Hij zou bijvoorbeeld zijn leveranciers niet of erg laat betalen. Een strategie die ook in het Westen wel voorkomt. Voor de korte termijn is zo'n 'uitknijpstrategie' succesvol, maar voor de lange termijn is dat een groot vraagteken.

De communistische partij wil aan de individualistische verrijking een einde maken. Dat betekent niet alleen fors hogere belastingen voor hoge inkomens en tegengas voor de particuliere Chinese internetreuzen Alibaba en Tencent, maar ook het verbieden van naschoolse privébijscholing. Het zijn vooral de vermogenden die dat kunnen betalen, waardoor de verschillen tussen arm en rijk alleen maar verder toenemen. De partij streeft naar gezamenlijke welvaart, welvaart voor iedereen en in alle fasen van het leven.

Zelfs naschoolse bijscholing voor Engels, wat populair is onder jonge gezinnen, wordt niet langer toegestaan. Dit lijkt te maken te hebben met de steeds verder verslechterende relatie tussen China en Verenigde Staten. De coronapandemie is een logisch argument waarom Chinezen niet zomaar naar het buitenland mogen reizen, voor vakantie of familiebezoek.

Socialistisch met Chinese karakteristieken krijgt hiermee steeds meer een echt eigen gezicht. Dat zal zeker ook het geval zijn voor de varkenshouderij. China herbergt namelijk bijna 50 procent van alle varkens op de wereld en zeker zo belangrijk: Chinezen consumeren bijna 50 procent van de mondiale varkensvleesproductie.

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 3°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    5 %
Meer weer