%27China%3A+technologie+en+medeaandeelhouderschap%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'China: technologie en medeaandeelhouderschap'

De Europese varkenshouderij heeft de komende jaren veel uitdagingen die onvermijdelijk leiden tot een substantiële krimp. In China hebben ze minstens zoveel uitdagingen waaronder het beteugelen van Afrikaanse varkenspest, maar daar is iedereen vooral bezig met efficiëntieverbeteringen, investeren in nieuwe technologieën en werknemers binden.

Hierin speelt natuurlijk de Chinese overheid een belangrijke rol. Voedselzekerheid en dan vooral zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn is een belangrijk speerpunt van de Chinese overheid voor de komende jaren. Daarnaast verwachten ze in China een verdere toename van de varkensvleesconsumptie door de stijgende levensstandaard van de Chinezen.

De Chinese overheid en grote integraties zijn op zoek naar mogelijkheden om het houden van varkens zoveel mogelijk te automatiseren. Het bouwen van torenflats met 100.000 varkens in een gebouw is daarvan een onderdeel. Ondanks de enorme risico's die dat volgens westerse deskundigen voor dierziekten inhoudt.

De varkensgezichtsherkenning, die enkele jaren geleden werd aangekondigd, is nog steeds in ontwikkeling. Ook Huawei investeert in nieuwe technologieën zoals blockchain en beeldherkenning. Een belangrijk doel van deze investeringen is de Chinese varkenshouderij efficiënter met een hogere productie en minder verliezen in de keten en minder afhankelijk te maken van de menselijke factor. Immers, in China is relatief weinig ervaring met grootschalige varkenshouderij. Welzijn van dieren telt in China nog steeds niet. Deze toekomstvisie op de varkenshouderij is volledig tegengesteld aan die in Nederland.

Daarnaast gaan steeds meer grote integraties hun werknemers aandelen 'geven' in het bedrijf. Deze socialistische gedachte is niet nieuw, maar krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Enerzijds omdat de Chinese overheid bedenkingen heeft tegen grote ondernemingen die privaat eigendom zijn en daarmee de socialistische gedachte geweld aandoen. Anderzijds omdat het ook in China steeds moeilijker is om goede werknemers te vinden en die ook voor langere tijd vast te houden. Je werknemers dan opties op aandelen geven motiveert velen om wel lang te blijven en daarmee de opgebouwde ervaring ook ten goede te brengen aan de werkgever. Maar wie voortijdig ontslag neemt, verliest zijn opties.

Er zijn ook grote integraties die nieuwe varkensstallen bouwen op het platteland in een joint venture met de dorpsbevolking. De dorpsbevolking heeft dan lokaal werk en inkomen en kan zo blijven wonen, wat bijdraagt aan de plattelandsontwikkeling. De integratie heeft dan een bouwlocatie, personeel en kan zo verder groeien.

China blijft daarmee bouwen en investeren in professionele varkenshouderij voor de helft van de wereldvarkenspopulatie (ruim 40 miljoen zeugen).

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    6° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zondag
    8° / 4°
    10 %
Meer weer