Daling+aantal+varkens+in+Nederland+gaat+sneller+dan+in+rest+EU
Nieuws
© Twan Wiermans

Daling aantal varkens in Nederland gaat sneller dan in rest EU

Het aantal varkens in Nederland neemt volgend jaar het sterkst af van alle Europese landen. De verwachting is dat het aantal varkens volgend jaar met 10 tot 15 procent daalt. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalupdate van Rabobank over de varkensmarkt.

De bank noemt als belangrijkste reden van de daling de opkoopregelingen waar een deel van de varkenshouders aan mee gaat doen. In de hele Europese Unie (EU) wordt in 2025 een daling in de productie van varkensvlees verwacht. Rabobank gaat uit van een daling van 0,5 procent. Dit heeft onder meer te maken met ziektes, zoals PRRS in Spanje en Afrikaanse varkenspest in een aantal andere landen.

In de eerste zeven maanden van dit jaar steeg de varkensvleesproductie in Europa juist met 3 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam door meer slachtingen en door een stijging van het slachtgewicht.

Door een hoger aanbod van vleesvarkens kwamen de prijzen van vleesvarkens en biggen in het tweede kwartaal van dit jaar lager uit. Waarschijnlijk neemt het aanbod van varkens iets af in de tweede helft van dit jaar. In Frankrijk (-0,5 procent), Nederland (-6 procent) en Italië (-6 procent) daalde de zeugenstapel namelijk in de eerste helft van dit jaar. In Duitsland (+1 procent), Denemarken (+1 procent) en Polen (+3 procent) nam het aantal zeugen in deze periode juist toe. In Spanje en België bleef het aantal zeugen ongeveer gelijk.

Varkensprijzen stabiel

De varkensprijzen in de EU waren de afgelopen weken stabiel na een daling in het derde kwartaal van dit jaar. Daarbij liggen de varkensprijzen in Nederland en Denemarken onder het gemiddelde niveau van de EU. Volgens Rabobank komt dat doordat Nederland en Denemarken sterk afhankelijk zijn van de export en daarmee genoodzaakt zijn om te kunnen concurreren op de internationale markt.

De laatste maanden zijn de biggenprijzen gedaald in lijn met het jaarlijkse seizoenspatroon. De marges in de zeugenhouderij zijn sterk gedaald in de afgelopen maanden. Door de relatief hoge opbrengsten in de eerste zes maanden van 2024 is een positief bedrijfsresultaat voor dit jaar voor zeugenhouders wel gewaarborgd, stelt Rabobank in de update.

Antidumpingsonderzoek China

Doordat het aanbod krapper wordt, verwacht Rabobank dat de prijzen voor varkens de komende maanden weer gaan stijgen. Maar er spelen wel enkele onzekerheden mee, zoals het Chinese antidumpingsonderzoek. Dit kan verwerkers voorzichtig maken in het verhogen van de prijzen. De impact daarvan hangt af van eventuele importheffingen door China en welke producten daaronder gaan vallen. De bank voorspelt ook een stijging van agrarische grondstoffen in de tweede helft van 2024. Hierdoor stijgen de voerprijzen stijgen.

De export van varkensvlees vanuit Europa is nog altijd zwak en daalde met 1 procent in de periode januari-juli 2024 ten opzichte van een jaar geleden. De export naar China nam met 7 procent af. De export naar dit Aziatische land neemt waarschijnlijk wel weer toe in de tweede helft van dit jaar. Dit was in juli al zichtbaar. De volumes naar China waren in deze maand op het hoogste niveau van dit jaar tot nu toe. Er ging fors meer varkensvlees vanuit de EU naar de Filipijnen (+22 procent), Zuid-Korea (+18 procent), Vietnam (+16 procent) en Australië (+9 procent).

Productie buiten Europa

De productie van varkensvlees buiten Europa neemt toe. Na een daling in 2023 is de zeugenstapel in de Verenigde Staten dit jaar stabiel. Door verbetering van de productiviteit stijgt de productie van varkensvlees in de Verenigde Staten dit jaar met 2 procent ten opzichte van 2023. In Brazilië neemt de productie dit jaar toe met 3,5 procent. In China gaat de uitbreiding van de zeugenstapel dit jaar moeizaam. Daarom verwacht Rabobank dat China in de tweede helft van dit jaar meer varkensvlees gaat importeren dan vorig jaar.

Volgens de bank zijn de voerwinsten in de Nederlandse varkenshouderij zowel dit jaar als vorig jaar historisch hoog. Daardoor staat de sector er financieel sterker voor. Bedrijven zijn weerbaarder voor financiële tegenvallers, constateert de bank. Maar de kostprijs is ook flink gestegen en die neemt naar verwachting verder toe. Zowel mestafvoerkosten, kosten voor arbeid als kosten voor bouw en renovatie stijgen. Die kosten moeten wel worden gemaakt om aan nieuwe eisen te kunnen voldoen op het gebied van emissies en dierenwelzijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    16° / 13°
    50 %
  • Woensdag
    16° / 11°
    10 %
  • Donderdag
    15° / 9°
    5 %
Meer weer